De ESRS standaarden
De ESRS zijn de verplichte normen waaraan (grote) bedrijven moeten voldoen bij het jaarlijks rapporteren. Deze normen geven aan welke informatie bedrijven transparant moeten maken in hun verslaglegging, oftewel “disclosure requirements”. Deze hebben betrekking tot algemene aspecten zoals beleid, governance, strategie, impact en risico’s, en zowel op specifiekere thema’s zoals de ESG-aspecten (milieu, maatschappij en goed bestuur). Deze aspecten waren reeds in november 2022 aanzienlijk aangepast, nadat ze eerder dat jaar waren voorgelegd aan de markt ter consultatie.
Sinds 9 juni zijn deze standaarden opnieuw vernieuwd, met het doel om de omvang en intensiteit van de verplichte transparantievereisten op bepaalde punten te verlichten. De gevolgen voor bedrijven zijn dat ze op specifieke gebieden meer tijd krijgen om hun gegevens op orde te stellen. De belangrijkste wijzigen van de nieuwe conceptstandaard zijn als volgt:
1. Materialiteit
In tegenstelling tot de vorige draft van de ESRS, waarbij bepaalde datapunten en disclosures verplicht waren ondanks de materialiteitsuitkomsten, zijn alle standaarden en transparantievereisten onderdeel van de materialiteitsanalyse (m.u.v. ‘general disclosures’).
2. Infasering van bepaalde onderwerpen
Er worden gefaseerde implementaties voorgesteld voor bepaalde transparantievereisten, zowel voor alle bedrijven als voor bedrijven met minder dan 750 werknemers.
3. Bepaalde vereisten naar vrijwillige toepassing
Sommige vereisten die eerder verplicht waren, worden nu vrijwillig gesteld, zoals uitleg bij niet-materiële onderwerpen en afstemming van bedragen met de financiële overzichten.
4. Andere aanpassingen in de flexibiliteit van vereisten
Er zijn aanpassingen gedaan om meer flexibiliteit te bieden bij het beoordelen van financiële gevolgen van duurzaamheidsrisico’s, het analyseren van materiële aspecten en bepaalde gegevenspunten met betrekking tot corruptie en klokkenluiders.
5. Samenhang met het EU legale framework
Verschillende aanpassingen zijn gedaan om beter aan te sluiten bij het EU-wettelijk kader, zoals het weglaten van omzetinformatie op basis van nationale regels en vereisten die overeenkomen met specifieke EU-richtlijnen.
6. Aansluiting met global standard initiatieven
Er zijn aanpassingen gedaan om de ESRS af te stemmen op wereldwijde standaarden, zoals het harmoniseren van klimaatgerelateerde definities en wijzigingen in het concept van financiële materialiteit.
7. Redactionele en presentatieve aanpassingen
Aanpassingen op het gebied van redactie en presentatie om de helderheid, bruikbaarheid en consistentie van de standaard te verbeteren.
De huidige versie van de standaard is open voor feedback tot 7 juli 2023, waarna er wordt gewerkt aan een definitieve versie. Voor meer informatie en verduidelijking over de nieuwe standaard kunt u terecht op de website van de Europese Commissie.
Wat betekent dit voor uw bedrijf?
Ook al is de huidige standaard nog niet definitief, het is nog steeds verstandig om de nieuwe vereisten door te nemen, en na te denken over hoe u deze wilt implementeren in uw bedrijf. Natuurlijk is dat afhankelijk van de specifieke omstandigheden en sector van uw bedrijf. Heeft u vragen of behoefte aan advies? Schroom dan niet om contact op te nemen met een van onze experts!